Dags för natur apoteks tips ?

Dags för natur apoteks tips ?

Då ska vi se jag tänkte dra o gång lite tips man kan göra själv för sin häst och sig själv på naturlig väg & som inte behöver bli dyrt ???bra va ?!
Först ut är hårolja för skadat hår, jag har just gjort denna och testat på benta och mig själv från att ha haft en svans som var full av lera (jag Sköljde inte av den alls & hade inte rett ut den på 14 dagar pga att jag vart sjuk & han går på lösdrift kan tillägas) och tog olja på den och började borsta ut den och efter några minuter var detta resultatet ?

Jag vart både chockad & väldigt glad & stolt att det funkade så fint ??? & att den var så dryg. Jag hoppas att den även i morgon är lika fin ?

Så här kommer receptet så ni kan testa själva ???
Detta använde jag mig av 


Hårolja vid skadat hår

40 ml jojobaolja

30 ml solrosolja

25 ml sesamolja

5 g kokosfett

En liten skvätt Ricinolja 

4 droppar rosmarin eterisk 

4 droppar pepparmynta eterisk 

2 droppar e vitamin

Jag masserade inte in denna olja i Bentleys man botten eller svansrot utan tog enbart på toppar & längder!!!
Man ska dessutom alltid kolla så du själv INTE är känslig mot någon av oljorna el att ens häst är det, detta är MYCKET VIKTIGT!!!
Solrosolja

I hudvård är denna olja en Halvtorr olja som absorberas snabbt (15 minuter) utan att klibba. Vid hårvård är den bra vid seborré, och till oljeinpackning av torrt och sönderbehandlat hår. Solros innehåller även E-vitamin och lecithin (ett mjukgörande fettämne som finns i alla celler).

Sesamolja
Sesamolja kan bland annat genom sin höga penetrationsförmåga stimulera blodcirkulationen i skalpen och förmå den att producera hår snabbare. Oljan tränger helt enkelt ner i porerna och hårsäckarna i hårbotten och stimulerar dessa med hjälp av sitt höga innehåll på nyttiga vitaminer och mineraler. Sesamolja kan användas av personer som tappat hår på grund av stress. Oljan verkar lugnande på huden och kan vara den extra stimulans hårsäckarna behöver för att komma igång med att producera friskt starkt hår igen. 

Sesamolja skyddar också håret från skadliga solstrålar tack vare att det lägger sig som en skyddande hinna runt hårstrået. Kan också motverka mjäll i hår & hårbotten.

 Den har också en förmåga att reparera skadat hår, men kanske framför att en långsiktig förmåga att få håret som växer ut att blir starkare och friskare. 

Oljan kan även användas för att ge lite glans och styling till tråkigt torrt hår.

Kokosfett/kokosolja

är en av de bästa naturliga näringskällorna för håret och regelbunden hårinpackning och massage av huvudet & gör dessutom din hårbotten är fri från mjäll, löss och lössens ägg. Den är ett utmärkt balsam och hårinpackning då den ger näring åt skadat hår och torr hårbotten & då Bra vid torrt o livlösthår. 

Jojobaolja
 har visat sig ha positiv effekt på seborré, mjällbildning och torra eksem i hårbotten – bäst är att massera in den i hårbotten. Bra i hårolja också på torrt och skadat hår – några droppar på torra hårtoppar ger ny lyster. En oljeinpackning ger bra volym och glans och är relativt lätt att tvätta ur.

Rosmarinolja:

Motverkar en torr hårbotten och hjälper liksom Pepparmyntaoljan mot mjäll. Sägs också motverka grått hår. Främjar friskt och glansigt hår

Pepparmyntsolja 

Pepparmyntaolja hjälper till att stimulera din hårbotten och öka blodcirkulationen.

Hårbotten känns väldigt kall och ”mintig” vilket är oerhört uppfriskande och oljan hjälper att syresätta follikerna.

Pepparmyntaolja har naturliga antiseptiska egenskaper. Därför är oljan fördelaktig för en torr hårbotten eller för de med mjäll.

Återställer hårbottens PH-värde.

E vitamin

Ger håret dess lyster, elasticitet samt påverkar hur snabbt det växer.

Och har en masserande effekt på hårbotten. Det stimulerar också produktionen av talg, vilket ger håret glans. Kontinuerlig användning av vitamin E olja på håret ger positiva resultat inom några månader. 

Samt att naturliga E-vitamin ännu mer effektiv vad gäller att fördröja oxidation (härskning) av fett och oljor. Så den verkar även som en konservator.

Ricinolja 

Till sist har vi Ricinoljan, vilket är den håroljan som främst är kopplad till snabb hårväxt! Tro det eller ej ?

– Rik på Omega-6 och 9, E-vitamin och essentiella fettsyror.
– Bidrar till tjockt hår och hjälper hårväxten.

– Balanserar hårbottens PH-värde.

– Ricinoljan har antibakteriella och svampdödande egenskaper.

Det finns mängder att skriva om varje olja för hud och hårvård  samt invändig verkan men jag har valt att skriva enbart lite samlat men om du söker på internet & på www.shenet.se så kommer det info om varje olja ?vilket jag rekommenderar att göra så man vet verkning och om man skulle vara allergisk på något sätt.
Hur du gör 


Mätt upp oljorna och se till att ha rena verktyg så oljan håller längre. Att sterilisera kan du göra i ugnen tex eller koka verktygen.
Se även till att behållaren du använder att förvara oljan i är steriliserad så håller den längre ???om oljan efter ett tag luktar härsket då är det dags att kasta den!!?

Mätt upp & Blanda i hop oljorna och för att få kokosolja/fettet flytande så ställ kärlet du blandar oljorna i ( jag använde en behållare som haft ljus i sig ) och ställ i en kastrull så smälter den till flyttande.
När oljorna svalnat av droppar du i de eteriska oljorna och e vitaminen, man tillsätter inte dom då oljan är varm det kan förånga det som är och gör gott i dom.
Nu kan du hälla upp din olja och prova den. Prova först lite för att se att du och din häst tål det, det är oerhört viktigt !!! Oljan är ochså mycket mycket dryg.
Jag vill också säga att all sådan användning av egen tillverkade oljor så ska man sätta sig in i dess verking så man vet vad det innehåller och vad som kan hända då man använder det.


Använd heller ej i direkt sol som tex på våren el sommaren då olja kan då bränna!!!

Men trots varningar var inte rädd att prova naturen har ett fantastiskt apotek 


Texter om oljornas verkning och receptet är hämtat från nätet och från sidor så som bla http://www.shenet.se & https://www.naturkosmos.se – Där ni även kan inhandla oljor om ni inte hittar eko kallpressade oljor på tex Ica så har dom jätte fint sportiment ?

Lycka till önskar jag och Bentley ???

Kram på er & hoppas ni tyckte detta var något bra ?? vi får se vad det blir nästa gång ?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

%d bloggare gillar detta: